Thursday, May 23, 2013

Dari Dia Kita Datang Kepada Dia Juga Kita Kembali...

Elo ebelibadi...korang pe cerita...?sihat ke..?Usu alhamdulillah..sihat...
Lamanya Usu tak berbicara dalam diari ni...
Malam ni...jejari rajin pula menari, melakar sebuah cerita..
Tentang KITA...
Kisah bermula....
Pada 9 mei 2013....
Usu dan En. Suami pergi ke Specialist Clinic ( Dr. Patrick Ling ), Klinik Ibu dan Anak
Untuk sahkan, betul ke Usu ni pregnant..
buat UPT di rumah
da double line
Hati teruja dan gembira hanya Allah yang tahu..
Encik Suami, memang tak lekang senyuman di bibir
Sama-sama berdoa semoga ada rezeki untuk kami
Bila doktor check dan scan...doktor kata..tahniah...memang ada baby...
nampak kantung dia..tapi kecil lagi...
Maybe baru 4 week
Ya Allah...hanya Allah saje yang tahu perasaan ketika itu
Airmata kegembiraan mengalir jua.
Mengucap syukur ke atas pemberian Allah...
janji terpatri..
" Ya Allah..akan aku jaga amanahMu..akan ku belai dengan kasih sayang...moga Kau permudahkan segala urusanKu, terima kasih Ya Allah...kurniakan dia untuk Kami"..
Bermula dari detik itu...
Hari-hari Usu dan En. Suami sentiasa ceria..
rasa bahagia yang tak tahu nak ungkap macam mana...
Hanya Allah yang tahu..
Penantian selama 3 tahun lebih...membuahkan hasil..
Kegembiraan kami tak panjang mana...
Isnin...20 Mei 2013
Usu da bleeding..
Tapi tak banyak mana
Hati dah rasa macam ada sesuatu yang tak kena...tapi pujuk kan hati...maybe cuma implantasi je...InshaAllah..baby ok je...
Selasa..21 Mei 2013
Bleeding lagi
Banyak dan memang serupa macam period.....
Usu dah naik pucat
Bagitahu kat En. Suami....
En. Suami bawa pergi specialist lagi
Doktor scan..nampak kantung baby ada lagi....besar dah dia..
0.99cm...
Alhamdulillah...syukur Ya Allah...
Tanya doktor, kenapa ada bleeding...Muka doktor dah nampak lain macam je....
Doktor kata....maybe rahim usu tak kuat....ataupun baby tak berapa sihat..sebab kantung dia macam da masalah je..
Doktor kata...takpe...try makan ubat dulu..tolong kuatkan rahim dan support baby...
Doktor bagi mc 2 hari...tunggu 2 minggu lagi, doktor kata datang lagi nak check jantung baby...
Sampai rumah...rehat dan baring je..
Pukul 2 petang (agak-agak je)...perut Usu dah mula memulas...selang 2 3 minit je rasa sakit yang mencengkam...darah memang tak yah nak kata...
Usu inform kat kawan sama kerja...tanya pendapat...kawan kata baik ke emergency...
So....terkejar-kejar saya dan En. Suami ke emergency..
Sampai sana...diorang terus check...
Kantung still ada...
Doktor suruh balik rumah dulu...rehat dan jangan banyak bergerak..
22 Mei 2013 Rabu....
Dah rasa sihat sikit..perut dah tak sakit...darah pun dah tak banyak keluar....alhamdulillah...
Dalam hati tak putus berdoa....moga baby Usu selamat, kuat dan sihat....InshaAllah...hanya doa dan tawakal je...dalam hati kata...ya Allah, apa-apa kemungkinan yang akan berlaku..aku redha Ya Allah...
Tepat pukul 11.47 pm...
Ketika Usu buang air kecil...
Usu dikejutkan dengan seketul daging kecil yang berdarah
Bentuk dan rupa memang tak ubah macam janin...
Ya Allah...andai ini adalah baby ku...aku redha Ya Allah...
Usu panggil En. Suami...suruh ambil daging tu dan simpan....
kemas semua barang dan terus ke emergency.....
sampai sana...doktor scan semua...
dan doktor sahkan memang baby Usu dah takde...daging yang keluar tu memang janin
Ya Allah....hati memang menangis...sedih...
En. Suami pujuk...kena redha...semua tu ketentuan Allah
ya...Usu kena redha
Alhamdulillah, bila kita redha Allah tenangkan hati kita...
Usu pujuk hati supaya jangan sedih....Allah dan tentukan apa yang terbaik untuk Usu, baby Usu dan Suami....Usu redha dengan ketentuan Allah...perancangan Allah memang rapi..pasti ada hikmah disebalik semua yang terjadi....
Alhamdulillah Ya Allah...aku bersyukur kepadaMu...Kau pinjamkan dia untukku...walau hanya seketika cuma....kau tumpangkan dia dalam rahimku...walaupun tak sempat merasa denyutan jantungnya...aku bersyukur Ya Allah...manisnya saat itu...hanya Allah yang tahu...Sayangku....Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita....6 minggu kau berada dalam rahimku, adalah saat yang terindah untukku..tak terungkap dengan kata-kata...
Kita hanya merancang, Allah yang menentukan segalanya....Subhanallah, Allahuakhbar...

Sekadar catatan untuk memori di masa hadapan...

25 comments:

Nao Mei said...

Ya rabbie mero...sasik baten mo mero...sabar mak lah...nuan gik rezeki du nah...Allah mei nguji 3 akah 3 mei mampu..sabar mak..terkejut asang nueng....

Aku Penghibur said...

ermmmm serius acik sedih sangat ... Allah tahu yg terbaik untuk akak dan suami .. percayalah ALLAH tak pernah persiakan kita ...kuatkn semangat yer kak ..

mazni said...

sabar ye kak. sesungguhnya Allah perancang yg terbaik. InsyaAllah rezeki akak dilain hari..

Athirah Farah said...

tabah ye..moga ade rezeki yang lain.. be strong okeh usu n suami..

Vee Lea said...

Sbr jak kak =) Life must go on. Jgn pandang kpd apa yang dah tiada, just look up on GOD sbb kuasa Dia besar, He can do anything. Sometimes kita dikecewakan dgn pelbagai benda, but dont look to it bcos itu past. Dont be afraid, ada org nunggu smpei 12 thn kak :) V bdoa smoga akak and husband terus tabah dan dimurahkan rezeki di masa depan.. Smilee =) God bless! *hugs*

Nur Aqilah said...

takziah. tabahkan hati. in sha Allah, akan dikurniakan cahaya mata yg baru

nur hidayah said...

Usu..jangan sedih ek..adik sedih dapat tahu usu mcm nim..usu jage kesihatan..isyallah kalau ada rezeki Allah akn kurniakan nye.usu tabahkan hati yer.. :'(

Abak@Pedamba Cinta Penuh Mahabbah said...

Ya Allah.. Engkau Maha Bijaksana dalam merencana kehdidupan manusia..

Abak sedih baca kisah ni.. sedih dan lahir rasa syukur kerana dilahirkan diatas muka bumi ni...
Bertapa beruntungnya..

Akak,kuatkan semangat,reda dengan Allah.. jangan pernah berputus asa.. Dia Maha Mendengar..

Abak doakan Agar Akak dan Suami tabah dan cekal dan mudah-mudahan mendapat rezeki pada masa yang akan datang..

Allah terlalu kasihkan anak itu,moga nanti Anak itu menarik tangan Akak dan Suami ke Syurga Allah di akhirat..

InsyaAllah...

Puteri Mama said...

Xrezeki tdei mro...Allah lbih tao an dao utk tdei..sdih ng sdih..tp redha..

Puteri Mama said...

InshaAllah acik..Allah lbih mgetahui apa yg terbaik utk usu

Puteri Mama said...

InshaAllah adik.amin..subhanallah

NaZiRaH @ Ezyra said...

akak, menitis air mata saya baca entry ni, tapi alhamdulillah, dapat juga akak merasa walaupun sekejap, saya terharu teruja bila baca perenggan atas tadi, tapi bila dah smpai part akak tumpah darah, mmg asa hiba sgt, sbb saya pun mnanti kehadiran seorg anak, saya faham apa yg akak rasa, tapi igat satu ja Allah lebih tahu apa yg terbaik untuk kita, moga akak kuat...

Puteri Mama said...

@Vee Leatq adik :)

Puteri Mama said...

@Nur AqilahinshaAllah adik...

Puteri Mama said...

@nur hidayahInshaAllah...blum rezeki usu..Allah tahu apa yg terbaik utk usu

Puteri Mama said...

@Abak@Pedamba Cinta Penuh MahabbahSentiasa bersyukur kepada Allah....Allah lebih mengetahui segalanya..

Puteri Mama said...

@NaZiRaH @ Ezyraalhamdulillah nazirah...wlpn hya 6minggu dlm rahim usu, sekurang2 nya usu dpr rasa yg dia ada.....syukur ya Allah....usu redha atas ketentuanMu..

Kathy Rbain said...

sabar ye sis...ujian Allah tu...ada rezeki nanti tu..

Normi Nieza said...

sabar ya usu...

Aniq Bukhary said...

Sedih jg baca kisah nie walaupun Aniq nie x kawen lg.. Btw, kuatkan semangat kak.. keep smile :)

uNa said...

moga usu n asben lebih tabah..usaha lagi lps ni..inshaa Allah, klau rezeki, tak kemana..

Puteri Mama said...

@Kathy Rbain InshaAllah kak..

Puteri Mama said...

@Normi Nieza inshaAllah dear

Puteri Mama said...

@Aniq Bukhary inshaAllah adik aniq... :)

Puteri Mama said...

@uNa inshaAllah adik

Ainul Hayat Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon