Friday, May 31, 2013

"SEGMEN TOPUP 48 JAM BY DEDEQ [PART 1]"


✿Klik je banner if korang nak join k..

Dedeq...Usu join ye...
Usu dah penuhi syarat。◕‿◕。

Segmen ni tutup pada 1 Jun 2013 pukul 11.59 p.m

♥Soulmate♥Kekasih Halal♥

Berkawanlah selagi ada hati,
Bercintalah selagi dia sudi,
Bergembiralah selagi ada teman di sisi,
Dan ingatlah aku selagi terasa ia bererti...
Gugur bunga kerana layu
Gugur cinta kerana cemburu
Kabut jalan kerana debu
Fikiran melayang kerana
Rindu ku pada mu..
Setitis air mata kekadang lebih
Istimewa daripada senyuman
Kerna sekuntum senyuman boleh
Diberikan kepada sesiapa sahaja
Tetapi ketahuilah setitik airmata
yang menitis dialirkan hanya untuk
mereka yang tersayang.. 
Bila saya KACAU awak
Saya takut nak KENAL awak..
Bila saya kenal awak
Saya takut nak SAYANG awak..
Dan bila saya sayang awak
Saya takut KEHILANGAN awak..
Camne I nak eja “C_TE”
Kalau xde U?
Camne I nak “CI_M & PEL_K”
Kalau xde U?
Camne I nak kata “I LOVE _”
Kalau xde U?
Sebab itulah saya perlukan
sangat2 U dalam hidup I..
Sesungguhnya SAYANG itu wujud dari
Satu pertemuan
Dengan sepuluh pertanyaan
Dan seratus keyakinan
Mewujudkan seribu pengorbanan
Serta berjuta kali perjuangan
Dengan hanya satu KEIKHLASAN hati..
 Biarpun ayat-ayat cinta ini
Sudah tua, rapuh, luluh dan lusuh
Yang pasti CINTA ku tetap segar,
Mekar dan semakin dalam…
notakaki: puisi cinta sweet tu Usu ambil dari blog Adik Aniq(dengan izin ye..), jom terjah blog Adik Aniq kat SINI..(byk entry best)...tq adik。◕‿◕。

Muhasabah Diri




Thursday, May 23, 2013

Dari Dia Kita Datang Kepada Dia Juga Kita Kembali...

Elo ebelibadi...korang pe cerita...?sihat ke..?Usu alhamdulillah..sihat...
Lamanya Usu tak berbicara dalam diari ni...
Malam ni...jejari rajin pula menari, melakar sebuah cerita..
Tentang KITA...
Kisah bermula....
Pada 9 mei 2013....
Usu dan En. Suami pergi ke Specialist Clinic ( Dr. Patrick Ling ), Klinik Ibu dan Anak
Untuk sahkan, betul ke Usu ni pregnant..
buat UPT di rumah
da double line
Hati teruja dan gembira hanya Allah yang tahu..
Encik Suami, memang tak lekang senyuman di bibir
Sama-sama berdoa semoga ada rezeki untuk kami
Bila doktor check dan scan...doktor kata..tahniah...memang ada baby...
nampak kantung dia..tapi kecil lagi...
Maybe baru 4 week
Ya Allah...hanya Allah saje yang tahu perasaan ketika itu
Airmata kegembiraan mengalir jua.
Mengucap syukur ke atas pemberian Allah...
janji terpatri..
" Ya Allah..akan aku jaga amanahMu..akan ku belai dengan kasih sayang...moga Kau permudahkan segala urusanKu, terima kasih Ya Allah...kurniakan dia untuk Kami"..
Bermula dari detik itu...
Hari-hari Usu dan En. Suami sentiasa ceria..
rasa bahagia yang tak tahu nak ungkap macam mana...
Hanya Allah yang tahu..
Penantian selama 3 tahun lebih...membuahkan hasil..
Kegembiraan kami tak panjang mana...
Isnin...20 Mei 2013
Usu da bleeding..
Tapi tak banyak mana
Hati dah rasa macam ada sesuatu yang tak kena...tapi pujuk kan hati...maybe cuma implantasi je...InshaAllah..baby ok je...
Selasa..21 Mei 2013
Bleeding lagi
Banyak dan memang serupa macam period.....
Usu dah naik pucat
Bagitahu kat En. Suami....
En. Suami bawa pergi specialist lagi
Doktor scan..nampak kantung baby ada lagi....besar dah dia..
0.99cm...
Alhamdulillah...syukur Ya Allah...
Tanya doktor, kenapa ada bleeding...Muka doktor dah nampak lain macam je....
Doktor kata....maybe rahim usu tak kuat....ataupun baby tak berapa sihat..sebab kantung dia macam da masalah je..
Doktor kata...takpe...try makan ubat dulu..tolong kuatkan rahim dan support baby...
Doktor bagi mc 2 hari...tunggu 2 minggu lagi, doktor kata datang lagi nak check jantung baby...
Sampai rumah...rehat dan baring je..
Pukul 2 petang (agak-agak je)...perut Usu dah mula memulas...selang 2 3 minit je rasa sakit yang mencengkam...darah memang tak yah nak kata...
Usu inform kat kawan sama kerja...tanya pendapat...kawan kata baik ke emergency...
So....terkejar-kejar saya dan En. Suami ke emergency..
Sampai sana...diorang terus check...
Kantung still ada...
Doktor suruh balik rumah dulu...rehat dan jangan banyak bergerak..
22 Mei 2013 Rabu....
Dah rasa sihat sikit..perut dah tak sakit...darah pun dah tak banyak keluar....alhamdulillah...
Dalam hati tak putus berdoa....moga baby Usu selamat, kuat dan sihat....InshaAllah...hanya doa dan tawakal je...dalam hati kata...ya Allah, apa-apa kemungkinan yang akan berlaku..aku redha Ya Allah...
Tepat pukul 11.47 pm...
Ketika Usu buang air kecil...
Usu dikejutkan dengan seketul daging kecil yang berdarah
Bentuk dan rupa memang tak ubah macam janin...
Ya Allah...andai ini adalah baby ku...aku redha Ya Allah...
Usu panggil En. Suami...suruh ambil daging tu dan simpan....
kemas semua barang dan terus ke emergency.....
sampai sana...doktor scan semua...
dan doktor sahkan memang baby Usu dah takde...daging yang keluar tu memang janin
Ya Allah....hati memang menangis...sedih...
En. Suami pujuk...kena redha...semua tu ketentuan Allah
ya...Usu kena redha
Alhamdulillah, bila kita redha Allah tenangkan hati kita...
Usu pujuk hati supaya jangan sedih....Allah dan tentukan apa yang terbaik untuk Usu, baby Usu dan Suami....Usu redha dengan ketentuan Allah...perancangan Allah memang rapi..pasti ada hikmah disebalik semua yang terjadi....
Alhamdulillah Ya Allah...aku bersyukur kepadaMu...Kau pinjamkan dia untukku...walau hanya seketika cuma....kau tumpangkan dia dalam rahimku...walaupun tak sempat merasa denyutan jantungnya...aku bersyukur Ya Allah...manisnya saat itu...hanya Allah yang tahu...Sayangku....Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita....6 minggu kau berada dalam rahimku, adalah saat yang terindah untukku..tak terungkap dengan kata-kata...
Kita hanya merancang, Allah yang menentukan segalanya....Subhanallah, Allahuakhbar...

Sekadar catatan untuk memori di masa hadapan...

Tuesday, May 7, 2013

Syukur atas segala kurniaanNya..

Alhamdulillah..
Syukur ke atas segala kurniaanMu Ya Allah
Maha Besar Allah..
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui segala sesuatu...
juga Maha Mendengar..
Ya Allah....
Moga Engkau permudahkan setiap urusan kami
Moga dilindungi setiap langkah kami...

Daripada Abdullah bin ‘Amr bin al-`Aas, katanya: “Aku ada mendengar Rasulullah SAW bersabda: Allah telah memerintahkan supaya ditulis segala qadar takdir sekalian makhluk sebelum ia menjadikan langit dan bumi dengan satu tempoh masa yang amat lanjut.” (Hadis riwayat Muslim dan Tirmizi)


رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِي فِي ذُرِّيَّتِي إِنِّي تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّي مِنَ الْمُسْلِمِينَ
Maksudnya : "Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu, dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu)"
(Al-Ahqaf : 15)


رَبِّ هَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاءِ
Maksudnya : "Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan"
(A-li Imran : 38)

Review Blog Mira Oh Mira

Halu semua....hari ni Usu nak review blog adik Mira...adik Mira menang segmen Usu(Segmen Kenangan Terindah)..Pemenang tempat ke-5..

Dah tengok header dia kan...omey angat...
Klik header atas tu, sesama kita serbu blog adik Mira...hehehe..
Orang dia pun omey jugak...
Tak caya...tengok bawah
-
-
Usu printscreen dari blog dia...

Tak banyak Usu nak komen...
Sejujurnya blog adik Mira memang awesome...
Gabungan warna biru lembut dan pink
Memang sedap mata memandang...

Kalau korang nak kenal ngan adik Mira...follow blog dia..
InshaAllah dia akan follow balik..

Adik Mira..
Salam Perkenalan dari Usu...
Moga berjaya dalam kehidupan ini
Jaga diri baik-baik k...
Makseh kerana sudi join segmen Usu
Sayang adik selalu..

Thursday, May 2, 2013

Siapa yang bertuah...???

Halu.......fren....
Sory sesangat ye..
Usu tak tunaikan janji....
Kata paling lewat hari Isnin nak umumkan pemenang..
tapi takde pulak kan....
Sory bebanyak tau..
Bukan apa....Usu sangat-sangat sibuk..
Jangan marah atau merajuk k...
Hehehe....
Ok.. Cer tengok bawah ni..
Ni merupakan senarai mereka yang terpilih (BFF Usu yang pilih)..
1.http://gadis-hijau.blogspot.com/2013/03/segmen-kenangan-terindah.html
2.http://najahmustapa.blogspot.com/2013/04/segmen-kenangan-terindahby-usu.html
3.http://smileymiya.blogspot.com/2013/04/kenangan-terindah.html
4.http://aliahmadpunyaanak.blogspot.com/2013/04/kenangan-terindahby-usu.html
5.http://diarikuwaniesyazwani.blogspot.com/2013/04/segmen-kenangan-terindah-by-usu.html
6.http://setphenetomi.blogspot.com/2013/04/segmen-kenangan-terindah-by-usu.html
7.http://ninamaslizza.blogspot.ru/2013/04/segmen-kenangan-terindah.html
8.http://mamahannybunny.blogspot.com/2013/04/segmen-kenangan-terindahby-usu.html
9.http://nazirahnyerr.blogspot.com/2013/04/segmen-kenangan-terindah-by-usu.html
10.http://umikasum.blogspot.com/2013/03/segmen-kenangan-terindah-by-usu.html
11.http://elsaulfahdotnet.blogspot.com/2013/04/segmen-kenangan-terindah-by-usu.html
12.http://kisahnajwa.blogspot.com/2013/04/segmen-kenangan-terindah-by-usu.html
Daripada 12 orang ni, Usu hanya pilih 6 orang je...Mr. Random yang akan tolong Usu buat pilihan..
Jadi..kita tengok Mr. Random pilih siapa...
Done...!!



Ada bentuk bunga, love, baju dan lain2...**


Tahniah kepada mereka yang terpilih....bagi yang tak terpilih tu Usu minta maaf bebanyak k..sebab keputusan daripada BFF Usu dan Mr. Random...tapi..sejujurnya, kenangan terindah yang korang kongsikan dengan Usu memang semuanya terbaik..tahniah juga kepada korang..

Semua yang join segmen Usu, akan masuk dalam bloglist Usu selama sebulan..

Bagi yang menang hantar detail dengan Usu k..komen dalam entry ini atau inbox Usu di FB..

Terima Kasih kerana sudi join segmen Usu...
dan sekali lagi Usu mohon maaf jika ada kekurangan..
Sayang korang semua....

Ainul Hayat Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon