Wednesday, March 20, 2013

DENGKI SANGAT KANNN.......???

Daripada Abdullah bin ‘Amr bin al-`Aas, katanya: “Aku ada mendengar Rasulullah SAW bersabda: Allah telah memerintahkan supaya ditulis segala qadar takdir sekalian makhluk sebelum ia menjadikan langit dan bumi dengan satu tempoh masa yang amat lanjut.” (Hadis riwayat Muslim dan Tirmizi)

Hari ni sedih sangat-sangat taw...hati memang terguris habis dah.....nak nangis pun ada...tapi kena jugak tahan agar airmata tak nitis....rasa diri sangat lemah dan kerdil...Kenapa dalam hidup ni...ade je orang yang dengki dan rasa tak suka or tak leh duduk diam bila tengok orang lain bahagia... 

Nak dijadikan cerita...pagi tadi, dalam mood yang tengah hepy dan semangat turun kerja...saya ngan hubby ambik ler gambar..(gambar kat atas tu..)dan post ke dalam facebook aku...tetiba dalam ramai-ramai yang komen ni...ada 1 hamba Allah yang entah sengal ke apa...sanggup komen kami ni mandul (rasa tak sanggup pulak nak sebut perkataan tu)....sebab belum ada rezeki nak dapat baby...apa punya sengal entah mamat tu....hubby, bila tengok je komen mamat tu..memang baran dah...memang nak kena mamat ni....entah apa dia dendam sangat ngan kami...or apa yang dia tak puas hati pun kita tak taw....

Cakap ikut sedap mulut dia jer....yang pelik...orang tak kacau pun life dia....tetiba datang kacau life orang...apa ni mamat sengal...kau nak makan penampar, penumbuk hubby ke....kalau memang kau anak jantan..kau tunjuk muka kau tu kat aku dan hubby...ha....cakap le depan-depan...apa kes main tikam belakang...kau letak ler gambar kau kat profile..biar senang kami cari...nak sangat kurang ajar kan...

Aku nak sangat ler kenal dengan mamat sengal ni.....nak jugak tengok tinggi mana ilmu dia....Woiii mamat sengal.....rezeki kita, Allah yang tentukan......kau ada hak ke nak mengata orang.........kau ingat mamat...hukum karma tetap ada.....

Hari ni memang kau dapat kutuk kami...esok lusa.....entah apa kan jadi pulak dengan kau....

#notakaki:jangan sakiti hati orang...hukum karma ada

22 comments:

Farah Waheda Wahid said...

rezeki tu urusan Allah, kita ni berusaha jer... sok2 kalau terkena kat batang hidung sendiri baru dia tau... haihh.... agaknya dia KKS kot?

zaza nizam said...

sabar ye usu... manusia ni memang xreti nk duduk diam!
yg penting ALLAH maha berkuasa :)

#zaza pun blom ada rezeki lagi

Puteri Mama said...

Btl tu dear...semua tu urusan Allah...mmg pn,klau kena kt btg hdg sndri bru tahu lngit tu tinggi ke rendah...meroyan agak nyer

Puteri Mama said...

Thank zaza....rezeki tu dtg dr Allah..jgn pertikaikan urusan Allah...hairan kn..apa hak dia nak ckp mcm tu...

Isabel Diaz said...

Owg ya memang dah sik puas idup kali.. Suka2 jark crik kaey ngan owg..

NaZiRaH @ Ezyra said...

Ya Allah, saya pun tersentap, ada juga ek yg sanggup kata camtu, xpa kak Allah tu Maha adil apa yg dia kata mana tau satu hari jadi kat dia plk kan,

tentang Ga tu xpa, nnt ada peluang akak join la, klu saya buat ga lagi saya inform akak yer..

Puteri Mama said...

@Isabel Diaz aok eh.....xpuas idup urg ya koh...antap glak mulut nya ya..mok jk ku cabik...

Puteri Mama said...

@NaZiRaH @ Ezyra a'ha nazirah...da jugak org cm tu kan.....hukum karma...tengok le..nnti2 mmg dia akn kena jugak...ok dear...infrm akak k :)

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Sabar yer...org luar smmgnya tak leh masuk cmpur urusan org lain. Bukan itu shj, itu juga termasuk urusan Allah. Hanya Allah tau masa yg terbaik utk kita dpt cahaya mata. Kita hanya perlu berusaha. Kepada owner blog, sabar la yer. Anggap la budak yg sengal2 buih tuh belum baligh dan tak layak menilai org lain. Maafkan dia dan tenangkan hati...sebab life kita adalah yg terbaik...Gud luck for u and hubby! :)

Puteri Mama said...

@Mohd Ridzwan Abdullah tq ridzwan....sokong awk...btul tu...apa hak dia nk msuk cmpur urusan org kan...Allah sebaik2 perancang....takdir Allah itu indah :)..amin..inshaAllah

Aku Penghibur said...

assalamualaikum ... abaikan saje orang tu .. jfn sebb orang tu emosi kita tergangu .. semua ini urusan Allah !! Berdoa , berusaha dan berserah pd Allah

Puteri Mama said...

@Aku PenghiburWalaikumsalam..thank sahabat :)

Aku Penghibur said...

sama :) bersabar :) Allah tahu yang terbaik untuk kita.. ujian di berikan tanda kasih sayang dan tarbiyah ALLAH untuk kita ...

Puteri Mama said...

Yup....btul :)...inshaAllah..tkdir Allah itu indah

Bin Muhammad said...

Salam,
Dah 8thn belum ada rezeki, dah mcm2 umpatan dan fitnah saya terima...Diam dan bersabar. Jgn sesekali berdendam. Yg penting kami bahagia :) Nanti anda akan lali dgn semua itu. Redhalah krn ada hikmahnya...Jgn berputus asa dan kecewa OK.

p/s: Terima kasih berkunjung ke Relaks Minda dan menjadi sahabat. Amat2 saya hargai.

ღ Kiryuu Najwa ღ said...

sabarlah kak :)

uNa said...

singgah sapper..hehe..astaghfirullah hal a'zim..nape la mamat tu cakap cenggitu..rezeki, jodoh pertemuan, ajal maut seme Dia yang tentu kan..

Puteri Mama said...

@Bin Muhammadsalam..tq ya...inshaAllah, da hkmahnya...

Puteri Mama said...

@ღ Kiryuu Najwa ღhuhu...yup..sbr je lh

Puteri Mama said...

@uNamamat sengal..tu perangai buruk cmtu...yupp..smua tu kn ktentuan Allah

Cik Zara said...

mcm tu ppon ade.. semua tu kan ketentuan Allah. die sape nak cakp mcam tu..huhuhu

Puteri Mama said...

@Cik Zaratu lh kan....ntah le perangai manusia zmn skrg...da2 je hsd dengki

Ainul Hayat Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon