Tuesday, February 26, 2013

Projek Memikat Suami

Dia suami aku! Meskipun dia tak pernah cintakan aku, aku akan pikat dia sampai dapat
Hehehe....no..no..no...bukan saya yang nak pikat suami k..cuma nak review novel yang ini pulak
Kepada yang minat membaca novel...korang try baca novel ni.


Sejujurnya, pendapat saya tentang novel ini, jalan cerita dia agak menarik..rasa seronok bila kita membaca..Sangat suka part Nawwal Husna nak pikat suami dia si Zahrain Alimin yang berhati ais batu.....
Memang terbaikkkk.......saya bagi 5★..
Dah habis baca, rasa nak baca balik....tak puas hanya sekali baca.hehe
Korang boleh klik gambar atas tu kalau nak tahu tentang novel tersebut..


Tabik spring kat penulis Hanina Abdullah

Dia Bukan Suamiku


Oppppsss......jangan salah faham pulak dengan title entry ini...ia sekadar tajuk novel terbaru dalam koleksi saya...

Setiaku hanya padamu
Biar badai melanda
Dirimu tetap terkunci dalam hatiku
Indah dan mekar seindah sakura
Sehebat Fujiyama

Saturday, February 23, 2013

Barang Kesayangan Saya...

Nak tahu ke apa barang kesayangan saya...???

Bukan maksud nak menunjuk-nunjuk ok..sekadar untuk tatapan dan kenangan di masa depan...inshaAllah, nanti-nanti kalau ada anak..nak tunjuk kat mereka pulak..Okes..bagi yang meluat ataupun nak termuntah, loya dan sebagainya bila membaca entry saya ni, sila tinggalkan segera ruangan ini...anda tidak dialu-alukan disini..
Peace Yo!!

Kalau nak, try tengok bawah..

Ni dia antara barang-barang yang menjadi kesayangan saya..

Ego S
Sudah berusia 4 tahun...birthday dia sehari sebelum birthday saya (18/01/2009)..hasil titk peluh saya sendiri..

Bebear
Hubby bagi masa birthday 2012..(kena jaga ni, sebab hubby jarang nak bagi benda macam ni..)hehehe..dah jadi bantal peluk saya masa tidur

Klip Rambut
2010 sehingga sekarang..masih ada :)...walaupun harganya murah, ia tetap barang kesayangan saya..

Sony Xperia X10
Birthday 2011 - sampai sekarang masih gune ni...orang sekarang dah guna tab..saya masih setia dengan yang ini

Wedges
2011 hingga sekarang...wedges paling saya suka...takde lah cantik dan hebat mana pun kan..

*Ini Semua Poyo~lalalala....*




GIVEAWAY : Gempak Bersama Nazlyizan

Thank Kak Nao Mei tag saya untuk join segmen ni..

*Klik banner if korang nak join*

Admin Ku Ada Kamu...saya join ye...
Dah buat semua yang admin suruh...

Tag : |Comel|Cute|Cantik|

#Sorry entry simple, line tidak mengizinkan....jangan marah ya..peace yo !!


Friday, February 22, 2013

✿Penghulu Segala Hari ✿

Semoga Jumaat ini memberi keberkatan kepada kita...Penghulu segala hari..hari ni saya tak nak marah-marah..maafkan salah orang kat saya..pujuk hati supaya tenang...InshaAllah.
Antara Kelebihan Hari Jumaat
Berlakunya Hari Qiamat
Dalam suatu hadis riwayat Muslim, Rasullullah SAW ada menyebut bahawa:
“Pada hari Jumaat juga qiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.”

Dalam hadis lain, Rasullullah SAW bersabda yang bermaksud :
“Hari Yang Dijanjikan ialah Hari Qiamat. Hari Yang Disaksikan ialah Hari Arafah, dan Hari Yang Menyaksikan ialah Hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdal daripada hari Jumaat.”

Nabi Adam Diciptakan Dan Baginda Juga Disingkirkan Dari Syurga
Hari ini nabi Adam a.s diciptakan, dan hari ini jugalah beliau diturunkan daripada syurga. Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:
“Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”

Penghulu Segala Hari
Jumaat ini adalah hari yang sangat-sangat istimewa kerana Islam meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain. Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud:
 “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).” Terdapat banyak kebaikan dan kelebihan pada hari ini termasuklah Solat Jum’aat.

Selamat Dari Fitnah Kubur Bagi Yang Mati Pada Hari Jumaat
Menurut Rasulullah SAW:
“Tidak seorang muslim yang mati pada hari Jumaat atau pun malam Jumaat, melainkan diselamatkan Allah daripada fitnah kubur.”

Kebaikan Dengan Memotong Kuku
Ibnu Masud berkata,
 “Sesiapa yang memotong kuku pada hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya daripada penyakit dan memberikannya keselamatan.”

Makbulnya Doa Di Antara Dua Khutbah
“Pada hari itu terdapat suatu masa di mana seorang hamba mukmin apabila meminta (berdoa) kepada Allah sesuatu kebaikan melainkan Allah memakbulkan doanya atau ia meminta Allah melindunginya daripada sesuatu kejahatan melainkan Allah melindunginya daripada kejahatan.” (Hadis riwayat Tirmizi).

Berdasarkan hadith Rasulullah SAW daripada Abu Hurairah yang bermaksud:
“Pada hari Jumaat ada satu saat yang bertepatan dengan orang Islam ketika dia sedang sembahyang, di mana tatkala ia berdoa maka doanya itu akan dimakbulkan.”

Dan Rasulullah SAW menunjukkan isyarat tangannya yang membawa maksud sedikit sahaja waktu itu.
Abi Burdah bin Abi al-Amusa al-Asy’ari r.a berkata bahawa beliau pernah mendengar bahawa Abdullah bin Umar r.a pernah mendengar bahawa Rasullullah SAW pernah menjelaskan bahawa waktu yang paling mustajab itu adalah waktu antara imam duduk di atas mimbar sehingga solat selesai didirikan. Hadith Rasulullah SAW daripada Jabar r.a pula mengatakan ianya adalah pada hari Jumaat, akhir waktu Asar. (Riwayat Abu Daud, An Nasa’iy dan Al Haakim)
Sabda Rasulullah SAW lagi :
“Solat lima waktu (sehari semalam) dan jumaat hingga jumaat merupakan penebus-penebus dosa (ketika itu) selama tidak dikerjakan dosa-dosa besar” (Riwayat Muslim)

Thursday, February 21, 2013

Blog Saya Berhabuk...


Blog saya berhabuk ler....lama tak sapu ni...
Hari ni nak sapu bersih-bersih...

Nak story satu perkara kat sini..
Al-kisahnye..ada sorang kakak ni kan..perangai die macam pelik sikit ler...(tak yah le sebut nama die k)..
Kakak ni kan..die buat salah dan orang tegur, tapi...die hangin satu badan, tak nak terima teguran orang,..hakikatnye teguran tu untuk kebaikan die sendiri..satu lagi, die ni memang orang yang berpelajaran tinggi..saya ape je, PPM cabuk,  takat kelulusan hanya SPM je...die siap tanya kat saya perkara yang memang tidak berkaitan langsung dengan kerja saya...tetapi memang perkara tu sangat-sangat umum dengan kerja die...susah cerita, benda tu memang HARUS die ketahui..tak pun, memang perkara tu semua orang yang sama jawatan dengan die tahu...tak masuk akal le kalau tu pun kau tak tahu kakak oii....
(gaji kau bergerak bulan berapa pun kau tak tahu..ntah ler, kau ni lupa ke memang buat-buat lupa)

Okes..okes...kalau setakat tu saya boleh terima lagi(yeker boleh terima...??)tapi, bila die buat perangai ntah ape-ape die tu..., tanya perkara yang sama berulang kali...bila kita jawab entah, tak tahu...die siap tengok muka kita dan buat muka marah die tu...tak faham bahasa ke kakak oii...bila orang kata tak tahu, maknanye tak tahu..tak yah tanya..4,5,6,7,8........kali...

Satu lagi....bila bercakap, minta tolong dan sebagainye dengan orang..bahasa tu kena jaga..jangan kasar..kau tu perempuan okes...mana sopan santun budi bahasa tu semua...hilang kemana...Bila bercakap je...macam orang nak cari gaduh...Please la o....Hormat orang lain jika nak orang lain hormat kita....

Saya memang tak berkenan le dengan perangai gitu..tak sesuai taw..

p/s : bagi yang tak suka dengan entry saya, tutup mata je...hanya luahan rasa..mood kurang baik hari ini

Tuesday, February 19, 2013

1st Short Giveway by Nana

Thank kepada ✿CIK AIDA✿ sebab tag akak segmen ni...
So akak join ye...hadiah pun hebat-hebat belaka..
✿ Jum join..Klik Banner✿ 
Senarai Hadiah & Pembahagian Hadiah :
Top Referral : (seorang )
-Losyen Hello Kitty & Maskara Hello Kitty
-1x Tony Moly
-1x Baju Peplum
Random:
-1x Baju Peplum
-1x Shawl Halfmoon

Penuhi syarat admin :
✿  Selesai follow blog ini, ini dan ini
✿ Entry pun dah buat
✿ Banner sudah ditempek
✿ Like ini, ini dan ini...
✿ Post entry ini ke kotak komen admin...done 。◕‿◕。

Monday, February 18, 2013

Bloglist Februari Falun

Klik banner kalau nak join
Mai kita join ..ada tuah boleh masuk bloglist dier...
#Sorry entry simple...。◕‿◕

Review Follower ke 300

Pepagi ni bila buka je blog...tengok follower kita dah sampai angka 300..

Tahniah kepada follower kita yang ke 300, peminat drama Korea...Cik Zahidah Wahid

Mai kita terjah blog dier

Klik pada gambar

Dan...Terima Kasih kepada semua yang sudi jadi kawan kita...walaupun tak bersua muka...

Sunday, February 17, 2013

。◕‿◕。DIREVIEW。◕‿◕。


Blog saya telah direview...????Wah...rasa macam mimpi pulak...
Buktinye..cer tengok bawah...
-
-
*Klik gambar tu kalau korang tak caya...*

。◕‿◕。Muka manyak senyum...bebanyak terima kasih kepada Owner Blog Cahaya Kehalusan Kelembutan...Adik Yana Zulkifli

Jom kita terjah blog dia...

*Klik pada gambar*

Menantuku Pregnant...????

Olaaa.......aku nak kongsi kat sini satu berita gumbira...tengok title post kat atas tu....menantuku pregnant...???Yup..memang betul ler..menantuku dah pregnant...alhamdulillah..tak sangka, Spike akan jadi papa..tahniah Bie dan Spike...
Tadi hubby ada snap gambar Bie yang tengah sarat, maybe tunggu hari je lagi nak melahirkan baby dier...(Bie kat rumah tuan dier, tak duk rumah kiter)

Bie duk dalam kandang je, takleh duk luar, nanti merayau..(tuan dier kerja)..
Spike

Jangan ler anak-anak dier nanti ekot perangai papa dier.....
Papa dier kalau tidur memang dengan gaya yang entah apa-apa...malu ler...burok sungguh rupamu..
Apa-apapun.....
Moga Bie selamat melahirkan anak-anak dier...

Photo Contest: Aku dan Dia by Blog Paly

Mai join contest ni....
*Klik banner if korang nak join*

Cari, cari, cari dan cari...terjumpa ler gambar kat bawah ni....edit sikit2 je dan upload ler kat sini...(kenangan keluar dating ngan hubby)
“ Ingin bertanya pada hati, bibir berat berbicara…
Siapa yang bertakhta di hati? Hanya dia…”

Terima Kasih Ya Allah, kerana jadikan dia sebagai pelengkap hidupku

Friday, February 15, 2013

Flashback ✿✿


Time boring nie, teringat pulak kenangan time sekolah rendah...zaman kanak-kanak ribena..
Langsung tiada masalah...yang ada hanya keseronokan, gumbira...dan tiada tekanan..dalam otak, main, main, main....belajar pun ada jugak la...sikit...

Tahun 1 (1993) : kengkawan dalam gambar ni ramai dah kahwin, malah ada yang dah ada anak..

Cer tengok gambar tu...yang dibulatkan dengan warna pink tu saya lah...hehehe...muka macam moody semacam kan..memang pun...hahaha...entah ler...hubby cakap, saya memang mahal dengan senyuman...sombong..takde lah..saya okes je..(saya ngan hubby memang dah kenal dari kecik lagi)..

Zaman sekolah rendah saya dulu kan, mak ayah, kakak bagi duit 20sen je untuk belanja...terima je...tak pernah merungut...ada rezeki lebih, dapat ler 50sen..tetap bersyukur...alhamdulillah..berkat duit banyak tu, dapat jugak beli mee sebungkus untuk alas perut waktu rehat...20sen dulu besar nilainyer...sekarang 20sen dapat beli gula-gula je..

Time saya masih student dulu, saya memang takut dengan cikgu, malah hormat dengan cikgu...bukan nak masuk bakul angkat sendiri, tapi hakikatnyer memang begitu...nak tengok muka cikgu pun kecut perut..apa  lagi nak lawan cakap cikgu kan..tu zaman kami belajar dulu..sekarang dah lain...

Saya dulu...apa yang mak ayah kakak abang beli untuk keperluan sekolah, contoh baju, kasut, beg dan sebagainyer walaupun tak hebat mana, tak semahal mana, saya terima..saya tak pernah memilih...tak pernah meminta walaupun kasut dah buruk..saya pakai...sekarang ni bila fikirkan balik semua tu, saya rasa beruntung, rasa bertuah sangat sebab semua tu mengajar saya untuk bersyukur dengan apa yang ada...

Budak-budak sekolah zaman sekarang sangat-sangat beruntungkan...?? Kerajaan banyak beri bantuan..masuk je sekolah dapat RM100..dapat kurangkan beban mak ayah..yuran peperiksaan free...zaman sekolah saya dulu, banyak benda yang kena bayar...beruntungnyer budak sekolah zaman sekarang...antara rajin dan malas nak belajar je..tu pilihan sendiri...

 Pot pet pot pet pot pet...kalau nak cerita kenangan time sekolah dulu, memang bengkak kot jari jemari ni menaip, hehehe...so, nak tutup cerita.. sekadar tu je untuk perkongsian bersama...biar menjadi memori di kemudian hari..biarlah kenangan zaman sekolah dulu tetap terukir indah dalam ingatan. InshaAllah.

Thursday, February 14, 2013

Contest Blog Comel

Korang semua mai join segmen ni...senang je..(walaupun hakikat nyer blog aku ni tak comel pun..hehe)
*Klik banner kalau nak ekot sekali k*

Penuhi syarat admin :
 Dah follow blog dan like page admin
 Entry ni pun dah buat, banner juga sudah di tempek..hehe
 Dah like SINI
 Dan like kat SINI
 Segmen tamat pada : 10 MAC 2013
Okes, last sekali letak link kat kotak komen segmen admin...done..
          Sekarang...nak jejalan follow blogger lain...lalalala.....

。◕‿◕。Andaiku Tahu。◕‿◕。


andai kutahu...
ini rasanya bila dikasihi
ini rasanya menyayangi
ini rasanya merindui
pasti takkan kubiar masa lalu terbiar kosong
disulam angan dan penantian tak pasti
pasti kusambut kasih dan sayang
pasti kujalin rindu di tangkai hati
biar kukuh tersemat tidak lari
andai kutahu...
hebatnya kasih yang dikau dambakan
takkan kubiar kau terus dalam penantian
bersama kekeliruan tiada henti
kasihku...
rindu yang hadir tak bisa ku usir jauh....
makin diusir...kian hampir ia mendekat...
kadangku lelah...menahan rindu
tapi kusedar...manisnya rindu ini...
mana mungkin kulepas ia berlalu
kerana rindu ini...
hanya padamu....


Novel Lagi.....♫♬♪ ♩♭♪

Sinopsis Novel :   

Ha...korang mesti dah tahu kan apa yang saya nak cerita kat sini....tengok gambar kat atas tu je korang dah dapat agak dah..kan..kan...kan..?

Hehehe......hari ni kan, saya jadi rajin pulak nak membaca...koleksi novel je selalu bertambah, tapi tak dibaca..hehehe...malas..

Saya membaca novel ni ikut mood, bila ada mood membaca, saya baca..takde, saya tak baca..tu je...kalau saya paksa jugak diri  ni untuk membaca, tak faham satu aper pun cerita lam novel tu tak best jugak kan...membazir masa je..baik tak payah..so, saya akan membaca bila saya betul-betul ada mood untuk membaca..itu saya ok, kalau orang lain saya tak tahu...kita berbeda..rambut sama hitam hati lain-lain..ada pulak macam tu kan...???hehehe...

Sekarang ni kan saya tengah baca Novel yang warna pink tu "Kami Dah Kahwinlah!"-Lisa Muhamad..tengok title novel tu jer hati dah berkenan...bila dah baca, dah jatuh suka...komen ; setakat yang saya baca, ok je...jalan cerita yang tidak terlalu berat..seronok membaca..hehe..

Tamat je novel pink tu, saya nak baca novel Suamiku Tak Romantik Tapi Autistik-Farisha Imani...Kawan kata, bestttt...rugi tak baca..kisah suami  autisme...tu yang tak sabar nak habiskan yang satu tu...takpe-takpe...sabar wahai hati..hehehe...

Okes lah yer...nak story tu je..bagi korang yang minat membaca novel cer kongsi ngan saya novel apa yang best...boleh korek tabung nak tambah koleksi...

p/s : tengah buat koleksi novel yang title dia, suami...cth : Suami yang Kubenci, Suami Ku Ustaz, Musuhku Suamiku, dll....  

Ainul Hayat Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon