Monday, December 23, 2013

♡Rasa Macam Artis Ler Pulak♡

masih berdua

Indahnya perkahwinan..menghalalkan yang haram, mensucikan cinta yang dibina
Rezeki penyeri rumahtangga masih belum tiba
Bukan merancang..tapi masih menunggu izinNya
Sabar dan Redha
Belum waktu tanda cinta menjengah dunia..


Bagi yang bertanya..maaf andai status "berdua" kami menjadi permasalahan buat kalian..
Sering hati ini bertanya, " Mengapa status "berdua" kami yang kalian runsingkan..?"
Adakah status ini menjadi satu BEBAN yang amat berat untuk kalian..
Sehingga kalian sering runsing...terlebih prihatin dengan status "berdua" kami..
Sekali lagi maaf kami pohon..jika status ini sering mengganggu ketenangan hati, jiwa kalian..

Ketahuilah kalian-kalian yang amat prihatin dengan kami
Setiap pasangan yang berkahwin..mengimpikan zuriat penyambung cinta
penyeri rumahtangga...inshaAllah, itu juga impian saya, impian suami saya..keluarga saya

Kalian-kalian yang saya sayangi..
Percayalah pada takdir Allah...
Suatu ketika...pasti ada kemanisan yang Allah janjikan untuk kita
Sehebat mana kita merancang....sekuat mana hati kita menginginkan..jika belum ada izinNya
maka...jangan pernah berputus asa...
kerana hanya Allah sebaik-baik perancang..
Takdir Allah itu indah pada saatnya

Buat kalian-kalian yang sering bertanya...
Daripada kalian bertanya dan terus bertanya
Rasanya..lebih bagus dan bermanfaat sekiranya kalian titipkan doa untuk kami yang masih "berdua"
Jadi..takde lah menyusahkan mulut, hati dan fikiran kalian bertanya dan memikirkan status "berdua" kami

Terima kasih banyak-banyak
kerana dalam tak sedar..secara tidak langsung..kalian sudi menyusahkan diri dan memeningkan kepala memikirkan status kami..
"Popular" juga rupanya kami buat kalian.. ◕‿-

Friday, December 13, 2013

KERANA TERPAKSA AKU RELAKAN...

Setelah berbulan2 membiarkan blog aku ni bersawang..
Ntah tergerak pulak hati nak menulis..
Masa berharga bersama tersayang
Ketagihan Novel...
Cerita Korea..
Wechat Group..
Bergosssippinggg wif BFF@Gurlfrenz..
DAN
Bla...bla..bla..bla...
Sedikit sebanyak membataskan waktu untuk berblogging...
~fLASHBACK~
Dinner tempat kerja..
Saje aku nak tempek benda ni..
Sebab ni 1st time aku ikut dinner tempat kerja aku..
hahaha.....
kalau bukan kerana terpaksa ntah bila aku nak ikut serta..
Biarlah gambar tersebut jadi kenangan untuk kami..
Tahun depan inshaAllah...
Kalau BOS paksa
Aku dan kawan seperjuangan ku
akan join sekali lagi..
~lalalalalalalala~

Friday, May 31, 2013

"SEGMEN TOPUP 48 JAM BY DEDEQ [PART 1]"


✿Klik je banner if korang nak join k..

Dedeq...Usu join ye...
Usu dah penuhi syarat。◕‿◕。

Segmen ni tutup pada 1 Jun 2013 pukul 11.59 p.m

♥Soulmate♥Kekasih Halal♥

Berkawanlah selagi ada hati,
Bercintalah selagi dia sudi,
Bergembiralah selagi ada teman di sisi,
Dan ingatlah aku selagi terasa ia bererti...
Gugur bunga kerana layu
Gugur cinta kerana cemburu
Kabut jalan kerana debu
Fikiran melayang kerana
Rindu ku pada mu..
Setitis air mata kekadang lebih
Istimewa daripada senyuman
Kerna sekuntum senyuman boleh
Diberikan kepada sesiapa sahaja
Tetapi ketahuilah setitik airmata
yang menitis dialirkan hanya untuk
mereka yang tersayang.. 
Bila saya KACAU awak
Saya takut nak KENAL awak..
Bila saya kenal awak
Saya takut nak SAYANG awak..
Dan bila saya sayang awak
Saya takut KEHILANGAN awak..
Camne I nak eja “C_TE”
Kalau xde U?
Camne I nak “CI_M & PEL_K”
Kalau xde U?
Camne I nak kata “I LOVE _”
Kalau xde U?
Sebab itulah saya perlukan
sangat2 U dalam hidup I..
Sesungguhnya SAYANG itu wujud dari
Satu pertemuan
Dengan sepuluh pertanyaan
Dan seratus keyakinan
Mewujudkan seribu pengorbanan
Serta berjuta kali perjuangan
Dengan hanya satu KEIKHLASAN hati..
 Biarpun ayat-ayat cinta ini
Sudah tua, rapuh, luluh dan lusuh
Yang pasti CINTA ku tetap segar,
Mekar dan semakin dalam…
notakaki: puisi cinta sweet tu Usu ambil dari blog Adik Aniq(dengan izin ye..), jom terjah blog Adik Aniq kat SINI..(byk entry best)...tq adik。◕‿◕。

Muhasabah Diri




Thursday, May 23, 2013

Dari Dia Kita Datang Kepada Dia Juga Kita Kembali...

Elo ebelibadi...korang pe cerita...?sihat ke..?Usu alhamdulillah..sihat...
Lamanya Usu tak berbicara dalam diari ni...
Malam ni...jejari rajin pula menari, melakar sebuah cerita..
Tentang KITA...
Kisah bermula....
Pada 9 mei 2013....
Usu dan En. Suami pergi ke Specialist Clinic ( Dr. Patrick Ling ), Klinik Ibu dan Anak
Untuk sahkan, betul ke Usu ni pregnant..
buat UPT di rumah
da double line
Hati teruja dan gembira hanya Allah yang tahu..
Encik Suami, memang tak lekang senyuman di bibir
Sama-sama berdoa semoga ada rezeki untuk kami
Bila doktor check dan scan...doktor kata..tahniah...memang ada baby...
nampak kantung dia..tapi kecil lagi...
Maybe baru 4 week
Ya Allah...hanya Allah saje yang tahu perasaan ketika itu
Airmata kegembiraan mengalir jua.
Mengucap syukur ke atas pemberian Allah...
janji terpatri..
" Ya Allah..akan aku jaga amanahMu..akan ku belai dengan kasih sayang...moga Kau permudahkan segala urusanKu, terima kasih Ya Allah...kurniakan dia untuk Kami"..
Bermula dari detik itu...
Hari-hari Usu dan En. Suami sentiasa ceria..
rasa bahagia yang tak tahu nak ungkap macam mana...
Hanya Allah yang tahu..
Penantian selama 3 tahun lebih...membuahkan hasil..
Kegembiraan kami tak panjang mana...
Isnin...20 Mei 2013
Usu da bleeding..
Tapi tak banyak mana
Hati dah rasa macam ada sesuatu yang tak kena...tapi pujuk kan hati...maybe cuma implantasi je...InshaAllah..baby ok je...
Selasa..21 Mei 2013
Bleeding lagi
Banyak dan memang serupa macam period.....
Usu dah naik pucat
Bagitahu kat En. Suami....
En. Suami bawa pergi specialist lagi
Doktor scan..nampak kantung baby ada lagi....besar dah dia..
0.99cm...
Alhamdulillah...syukur Ya Allah...
Tanya doktor, kenapa ada bleeding...Muka doktor dah nampak lain macam je....
Doktor kata....maybe rahim usu tak kuat....ataupun baby tak berapa sihat..sebab kantung dia macam da masalah je..
Doktor kata...takpe...try makan ubat dulu..tolong kuatkan rahim dan support baby...
Doktor bagi mc 2 hari...tunggu 2 minggu lagi, doktor kata datang lagi nak check jantung baby...
Sampai rumah...rehat dan baring je..
Pukul 2 petang (agak-agak je)...perut Usu dah mula memulas...selang 2 3 minit je rasa sakit yang mencengkam...darah memang tak yah nak kata...
Usu inform kat kawan sama kerja...tanya pendapat...kawan kata baik ke emergency...
So....terkejar-kejar saya dan En. Suami ke emergency..
Sampai sana...diorang terus check...
Kantung still ada...
Doktor suruh balik rumah dulu...rehat dan jangan banyak bergerak..
22 Mei 2013 Rabu....
Dah rasa sihat sikit..perut dah tak sakit...darah pun dah tak banyak keluar....alhamdulillah...
Dalam hati tak putus berdoa....moga baby Usu selamat, kuat dan sihat....InshaAllah...hanya doa dan tawakal je...dalam hati kata...ya Allah, apa-apa kemungkinan yang akan berlaku..aku redha Ya Allah...
Tepat pukul 11.47 pm...
Ketika Usu buang air kecil...
Usu dikejutkan dengan seketul daging kecil yang berdarah
Bentuk dan rupa memang tak ubah macam janin...
Ya Allah...andai ini adalah baby ku...aku redha Ya Allah...
Usu panggil En. Suami...suruh ambil daging tu dan simpan....
kemas semua barang dan terus ke emergency.....
sampai sana...doktor scan semua...
dan doktor sahkan memang baby Usu dah takde...daging yang keluar tu memang janin
Ya Allah....hati memang menangis...sedih...
En. Suami pujuk...kena redha...semua tu ketentuan Allah
ya...Usu kena redha
Alhamdulillah, bila kita redha Allah tenangkan hati kita...
Usu pujuk hati supaya jangan sedih....Allah dan tentukan apa yang terbaik untuk Usu, baby Usu dan Suami....Usu redha dengan ketentuan Allah...perancangan Allah memang rapi..pasti ada hikmah disebalik semua yang terjadi....
Alhamdulillah Ya Allah...aku bersyukur kepadaMu...Kau pinjamkan dia untukku...walau hanya seketika cuma....kau tumpangkan dia dalam rahimku...walaupun tak sempat merasa denyutan jantungnya...aku bersyukur Ya Allah...manisnya saat itu...hanya Allah yang tahu...Sayangku....Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita....6 minggu kau berada dalam rahimku, adalah saat yang terindah untukku..tak terungkap dengan kata-kata...
Kita hanya merancang, Allah yang menentukan segalanya....Subhanallah, Allahuakhbar...

Sekadar catatan untuk memori di masa hadapan...

Tuesday, May 7, 2013

Syukur atas segala kurniaanNya..

Alhamdulillah..
Syukur ke atas segala kurniaanMu Ya Allah
Maha Besar Allah..
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui segala sesuatu...
juga Maha Mendengar..
Ya Allah....
Moga Engkau permudahkan setiap urusan kami
Moga dilindungi setiap langkah kami...

Daripada Abdullah bin ‘Amr bin al-`Aas, katanya: “Aku ada mendengar Rasulullah SAW bersabda: Allah telah memerintahkan supaya ditulis segala qadar takdir sekalian makhluk sebelum ia menjadikan langit dan bumi dengan satu tempoh masa yang amat lanjut.” (Hadis riwayat Muslim dan Tirmizi)


رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِي فِي ذُرِّيَّتِي إِنِّي تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّي مِنَ الْمُسْلِمِينَ
Maksudnya : "Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu, dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu)"
(Al-Ahqaf : 15)


رَبِّ هَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاءِ
Maksudnya : "Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan"
(A-li Imran : 38)

Review Blog Mira Oh Mira

Halu semua....hari ni Usu nak review blog adik Mira...adik Mira menang segmen Usu(Segmen Kenangan Terindah)..Pemenang tempat ke-5..

Dah tengok header dia kan...omey angat...
Klik header atas tu, sesama kita serbu blog adik Mira...hehehe..
Orang dia pun omey jugak...
Tak caya...tengok bawah
-
-
Usu printscreen dari blog dia...

Tak banyak Usu nak komen...
Sejujurnya blog adik Mira memang awesome...
Gabungan warna biru lembut dan pink
Memang sedap mata memandang...

Kalau korang nak kenal ngan adik Mira...follow blog dia..
InshaAllah dia akan follow balik..

Adik Mira..
Salam Perkenalan dari Usu...
Moga berjaya dalam kehidupan ini
Jaga diri baik-baik k...
Makseh kerana sudi join segmen Usu
Sayang adik selalu..

Thursday, May 2, 2013

Siapa yang bertuah...???

Halu.......fren....
Sory sesangat ye..
Usu tak tunaikan janji....
Kata paling lewat hari Isnin nak umumkan pemenang..
tapi takde pulak kan....
Sory bebanyak tau..
Bukan apa....Usu sangat-sangat sibuk..
Jangan marah atau merajuk k...
Hehehe....
Ok.. Cer tengok bawah ni..
Ni merupakan senarai mereka yang terpilih (BFF Usu yang pilih)..
1.http://gadis-hijau.blogspot.com/2013/03/segmen-kenangan-terindah.html
2.http://najahmustapa.blogspot.com/2013/04/segmen-kenangan-terindahby-usu.html
3.http://smileymiya.blogspot.com/2013/04/kenangan-terindah.html
4.http://aliahmadpunyaanak.blogspot.com/2013/04/kenangan-terindahby-usu.html
5.http://diarikuwaniesyazwani.blogspot.com/2013/04/segmen-kenangan-terindah-by-usu.html
6.http://setphenetomi.blogspot.com/2013/04/segmen-kenangan-terindah-by-usu.html
7.http://ninamaslizza.blogspot.ru/2013/04/segmen-kenangan-terindah.html
8.http://mamahannybunny.blogspot.com/2013/04/segmen-kenangan-terindahby-usu.html
9.http://nazirahnyerr.blogspot.com/2013/04/segmen-kenangan-terindah-by-usu.html
10.http://umikasum.blogspot.com/2013/03/segmen-kenangan-terindah-by-usu.html
11.http://elsaulfahdotnet.blogspot.com/2013/04/segmen-kenangan-terindah-by-usu.html
12.http://kisahnajwa.blogspot.com/2013/04/segmen-kenangan-terindah-by-usu.html
Daripada 12 orang ni, Usu hanya pilih 6 orang je...Mr. Random yang akan tolong Usu buat pilihan..
Jadi..kita tengok Mr. Random pilih siapa...
Done...!!



Ada bentuk bunga, love, baju dan lain2...**


Tahniah kepada mereka yang terpilih....bagi yang tak terpilih tu Usu minta maaf bebanyak k..sebab keputusan daripada BFF Usu dan Mr. Random...tapi..sejujurnya, kenangan terindah yang korang kongsikan dengan Usu memang semuanya terbaik..tahniah juga kepada korang..

Semua yang join segmen Usu, akan masuk dalam bloglist Usu selama sebulan..

Bagi yang menang hantar detail dengan Usu k..komen dalam entry ini atau inbox Usu di FB..

Terima Kasih kerana sudi join segmen Usu...
dan sekali lagi Usu mohon maaf jika ada kekurangan..
Sayang korang semua....

Friday, April 26, 2013

SEGMEN USU TAMAT DAH........

 

Elo semua.....lamanya Usu tak menulis kat sini..
Salu jenguk rumah ni pun hanya guna phone je..
Huhuhu....
Sempena hari Jumaat yang indah dan damai ni, Usu nak bagitahu
Segmen Usu dan T.A.M.A.T..
Sepatutnya segmen tersebut TAMAT semalam, pada pukul 11.59 malam...
Tapi kan......
Ada kesah disebaliknya....kenapa Usu tak dapat nak rasmikan penutupannya semalam..
So....Usu minta maaf lah ye..

Ok...terus kepada tajuk entry..hehehe
Kepada yang join segmen Usu...


dan Salam Perkenalan dari Usu...

Senarai pemenang pula, inshaAllah Usu akan umumkan petang ni(kalau takde aral melintang)....ataupun selewat-lewatnya 29 April 2013 (Isnin)...Harap korang sabar k..

Erm,......nampaknya, setakat ni je lah dulu celoteh Usu..

Peace Yo!!!!!

Jumpa lagi....

Saturday, April 6, 2013

1st SEGMEN SELAMAT HARI LAHIR BY KATHY

*Korang nak join...klik je banner*
Usu dah penuhi semua syarat
Untuk Kak Khaty


Doa Usu 

Semoga Allah melindungi setiap langkah akak dan keluarga 
dikurniakan umur yang bermanfaat
rezeki yang halal
ilmu yang berguna
akhlak yang terpuji
dipermudahkan jalan untuk melakukan ibadah kepadaNya..
dan dirahmati Allah dunia dan akhirat
Amin~

Walau kita tak pernah bersua muka, tak pernah mengenali antara satu sama lain...Allah temu kan kita di sini..
Untuk bersahabat, untuk menjalinkan ikatan ukhuwah dan mengeratkan silaturahim sesama kita...
Semoga ikatan ukhuwah antara kita sentiasa mekar tak layu
harum sentiasa
Untuk Kak Khaty, Salam Perkenalan dari Usu...

Untuk Ibu (Mahani bt Lias) dan ayah (Hj Saibi bin Hj Apah) tersayang...



Ibu..
Walaupun darah kita berbeza
Walaupun aku tidak lahir dari rahimmu
Tak pernah sedikitpun kau bezakan kasih sayangmu terhadapku
Kau curahkan kasih sayang sepenuh hati
Kau sentiasa membahagiakan aku

Ayah...
Walaupun kau bukan wali ku
Aku tahu, kau ikhlas meyayangi
Kau tak pernah kenal penat lelah mencari rezeki
untuk kami
Kau didik aku jadi anak yang berguna

Ibu, Ayah...
Kini...raut tua mu
Sentiasa meruntun jiwaku
Mengingatkan ku pada
pengorbanan yang pernah dicurahkan
Tiada bicara indah yang dapat aku susunkan
Hanya doa mampu ku titipkan

Ibu, Ayah...
Maafkan jika tak terbalas jasa dan budi mu padaku
Tapi...Sedaya upaya ku..
Aku akan membahagiakanmu.
Walaupun apa yang ku beri
tak sebesar mana yang aku terima selama ini

Terima Kasih Ayah dan Ibu...
Kalian jantung hatiku..


Untuk Ayah dan Ibu Kandungku

Walau kita tak pernah bersama
Jasa dan pengorbanan kalian padaku
Aku akan kenang sampai bila-bila
Moga Allah sentiasa memberkati kalian
Terima Kasih,
Kerana kalian aku ada disini


Untuk Kakak Sulungku

Ketika aku kecil dulu
Kau lah mama aku
Kau jaga aku
Kau korbankan masamu
Untuk membesarkanku
Kau dodoi aku
Kau tempat aku bermanja
Bila aku dah besar dan sekolah
Kau lah guruku
Kau penasihat terhebat aku
Kau pendengar setia aku
Kau peguam aku
Kau doktor aku
Kaulah segala-galanya untukku
Kakak.....
Andai dapatku balas jasamu
Akan ku balas semuanya
Aku sayang kamu...
Terima Kasih kakak
Jadikan aku 
Anak kesayanganmu
Sahabat karibmu
Maafkan aku jika banyak salahku padamu..


Bingkisan doa untuk ibu, ayah(kandung dan angkat) dan juga untuk Kakak Sulungku(jaga aku dari kecil sampai aku besar)

'YA ALLAH YA TUHANKU, ampunkan lah dosa-dosa kedua orang tua ku, berkatilah kedua mereka itu, sihatkan lah mereka, murahkan lah rezeki mereka, panjangkanlah usia mereka, jauhilah sebarang bahaya, Dan lindungi lah mereka, Amin ya Rabbal 'Alamin...."

Sesungguhnya aku meyayangi mereka Ya Allah...

Notakaki: Maaf Kak Khaty, entry ni panjang berjela.....

Thursday, April 4, 2013

KENAPA BENDA NI ASYIK BERMAIN-MAIN DI MINDA...???TAK NYENYAK TIDO KITA..SOB..SOB...


Aher-aher ni asyik fikir benda ni je.....wahhhh...bila aku nak dapat benda ni....
Makan tak kenyang..
Tido dah tak lena...
Mandi tetap basah...
Huhuhu...

Tergoda dengan benda alah ni...
Ada tak segmen menang novel kat bawah ni...
Aku nak join...
^_^
Teruja..








" Segmen Follow April hingga Disember 2013"



  • Usu dah penuhi semua syarat..
  • Klik banner comey kak omei kat atas if korang nak join
  • Kak Omei yang comey...usu join ^_^

Wednesday, April 3, 2013

'' #2 Topup GA by NAJAH''


*klik banner*

  • Usu dah penuhi semua syarat(simple je syarat dia)
  • Tamat pada :28 April 2013 | 11.00 p.m
  • Usu guna DIGI ^_^

Mini GiveAway by ainamansor.com

Bismillahirahmanirrahim...

 photo bannerGA-2_zpsa0ed0dc9.gif


Langkah mudah untuk join:

1. Klik link 1 dan 2, tunggu sampai habis loading! Kalau tipu, tak berkat oooo :p

2. Follow Aina Mansor, Sheila Salim, Normi Nieza, Farah Waheeda, Budak Vanila dan Adam Faiz

3. Add to G+ Circles +Aina Mansor dan +Farah Waheda Wahid

4. Like page

5. Buat entri bertajuk Mini GiveAway by ainamansor.com

6. Copy coding yang disediakan dan pastekan ke dalam entri

7. Tinggalkan URL entri dalam ruangan komen ini SAHAJA!

Terpulang untuk tag blogger lain ataupun tak :)

Senarai hadiah:
Top referral
URL blog akan diblast kepada 10,000 cbox menggunakan software Referrer X
Kelebihan : UV akan meningkat dan follower akan bertambah

Random.org
Blog review x 5 - Farah Waheeda
Topup RM5 x 2 - Normi Nieza
Blog review - Budak Vanila
Topup RM 10 x 1 - Sheila Salim
Blog review x 3 - Sheila Salim
Banner blog x 2 - Adam Faiz
Tapak iklan x 2 - Adam Faiz
 29/3/2013 - 29/4/2013
notakaki : klik banner kalau nk join k(untuk memudahkan korang)..sebab button like page(no.4) lam entry usu ni..macam berproblem je...huhu..

" Segmen Santai bersama SwA "


*Klik gambar untuk join*

  • Dah penuhi semua syarat
  • Tarikh Tutup Segmen : 20 April 2013
Saya JOIN......hehehe...
Mai le join sekali~


Ainul Hayat Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon